NextPharma ønsker å sikre fremtiden – viste seg frem for unge lovende 

Midt i Asker sentrum ligger en fabrikk som produserer 1,8 milliarder tabletter hvert år. Men gjennomsnittsalderen på de 170 ansatte begynner å bli høy. Nå frir de til ungdommen.

Publisert 4. desember 2023
Videregående-elever som går tekniske fag som industriteknologi og automasjon er fremtidige potensielle arbeidstakere NextPharma i Asker. Nylig fikk 60 elever komme på besøk og lære mer om fabrikken. Foto: LMI

– Hvis norsk legemiddelproduksjon skal bestå, må vi sørge for at det er nok ansatte til å drive den også i fremtiden, sier Christian Storø, Supply Chain-sjef i NextPharma.  

Nylig var 60 ungdommer fra fire ulike videregående skoler på besøk. Elevene går industriteknologi og automasjon og er potensielt fremtidens sårt tiltrengte produksjonsteknikere, automatikere og industrimekanikere i bedriften.

Fabrikken i Asker ble bygget av Collett AS i 1967 og er tidligere kjent som Takeda/Takeda Nycomed (2011-2023), Nycomed (1990-2015) og Collett/ Collett-Marwell Hauge AS (1967-1990). I Nycomed-tiden var de Norges største leverandør av medisiner og handelsvarer i apotek. I dag er de verdensledende i produksjon av kalsiumtabletter mot benskjørhet. E18 rett utenfor fabrikkdøra er flittig brukt: Inn kjøres tonnevis med kalk fra kalkbrudd i Frankrike, og ut kjøres tonnevis med ferdigproduserte kalktabletter i ulike formuleringer, og med ulike smaker. Det er en behagelig eim av appelsin og sitron i lokalene når LMI er på besøk.  

Christian Storø har i likhet med både daglig leder Bjørn Lie og mange av de ansatte jobbet ved fabrikken i flere tiår og vært med på flere eierskifter og navneskifter. Storø delte litt industrihistorie med ungdommene som hadde benket seg i fabrikkens kantine denne tirsdags morgenen.  

– Vi produserer for 50 land, i hovedsak Europa, men også Asia. Denne pallen skal til Finland, sier Supply Chain-sjef Christian Storø. Foto: LMI

– Besteforeldrene deres husker sikkert Globoid, datidens Paracet, som ble produsert i selskapet fra 1913. Produktet vi produserer i dag er kalsium tyggetabletter mot benskjørhet (osteoporose), som ble utviklet her på midten av 1980-tallet, da fabrikken var eid av Collett-Marwell Hauge. Det ble brukt en Kenwood kjøkkenmaskin og en malingssprøyte under utviklingen, og i starten produserte de noen få kilo. I dag har vi en helautomatisert fabrikk som produserer 14 tonn tabletter per dag, med en maksimumskapasitet på 27 000 tabletter i minuttet. Vi har to skift som jobber på pakkeavdelingen og tre skift i pulverproduksjonen, fordelt over tre etasjer. Produksjonslokalet er på 9000 m2 og vårt automatiserte lager er på 7500 m2, fortalte Storø.  

Nyco ble til Nycomed i 1986, og var Norges største farmasiselskap med datterselskaper i mange europeiske land. Nycomed hadde også fabrikker i Oslo og på Lindesnes, som i dag er GE Healthcare, og på Elverum, som i dag er Curida.  

I 2011 ble Nycomed og Asker-fabrikken kjøpt opp av det japanske selskapet Takeda. I mars i år ble den kjøpt opp av det tyske selskapet NextPharma, og har altså skiftet navn og eiere igjen. NextPharma har 2200 ansatte i Europa og produserer blant annet penicillin, antibiotika, hormoner og øyemedisin i Tyskland, Finland, Frankrike og Skottland. Og altså kalsiumtabletter i Norge. Tablettene selges til 50 land i Europa og Asia.  

– Disse skal til Finland, sier Storø og peker på én av de mange pallene med ferdigpakkede esker. Bare  3% av det vi produserer selges i Norge. Men også her trengs kalsium tyggetabletter, for mange eldre med osteoporose pådrar seg lårhalsbrudd -ifølge tall fra FHI minst 9000 i året. Og det første året etter et hoftebrudd er det 20-30 % av pasientene som dør. I tillegg er 5-års dødeligheten på 60%, sier Storø.  

Tyggetablettene kan derfor indirekte redde mange liv på verdensbasis.  

Hos NextPharma kan de produsere 27 000 kalsiumtabletter i minuttet. Bildet viser en av pakkelinjene. Foto: NextPharma

Foruten egen utvikling og produksjon, produserer og utvikler også fabrikken tabletter for eksterne oppdragsgivere, som en såkalt kontraktsprodusent eller CDMO (contract development and manufacturing organization). Flere av legemiddelfabrikkene i Norge driver på denne måten. 

– Vi vil gjerne produsere mer. For at vi skal kunne bli her i Norge er det viktig at vi klarer å tiltrekke oss nye kunder, og at både eksterne selskaper og NextPharmas hovedkontor ønsker å legge investeringer hit til Asker. Derfor er det viktig for oss å opprettholde en god automasjonsgrad og at vi får gode støtterordninger på plass, som investerings- og vedlikeholdsstøtte, for å fortsette å kunne produsere her.  Vi har heldigvis en god kundebase nå, men ønsker gjerne å utvide den. Vi har strategi om både å øke produksjonen av de produktene vi allerede har, men også se på nye formuleringer for nye kunder. Vi har kompetanse til å drive produktutvikling, vi kan ta inn nye produkter, og vi kan gjøre kontraktsanalyse, sier Storø.  

Han sier de også gjerne bidrar til legemiddelberedskapen her i landet. Legemiddelindustrien har i flere år jobbet for å sikre medisinberedskap i Norge uten å nå gjennom hos politikerne. 

Den 24. november 2023 la regjeringen frem Norges første stortingsmelding om helseberedskap. Det er vel og bra, men LMI savner klare planer for hvordan legemiddelindustrien i Norge skal bli en større del av beredskapen, og etterlyser at staten inngår beredskapsavtaler med fabrikker i Norge. 

– God beredskap må sikres i eksisterende produksjon. For å sikre tilgangen til utvalgte legemidler i en krise, må staten inngå langsiktige og forutsigbare avtaler med eksisterende produsenter. Det er vedtatt av Stortinget, og må følges opp, sier LMI-direktør Leif Rune Skymoen. 

Denne maskinen fyller kalsiumtablettene i boksene – og holder nøye kontroll med antallet. Foto: NextPharma
I disse sekkene ligger en av råvarene i kalsiumtablettene. Foto: NextPharma
Roboter er gode å ha. Foto: NextPharma
Fabrikken er i stor grad automatisert, men mennesker passer også på. Foto: NextPharma
Tablettmaskinen har stor kapasitet. Foto: NextPharma
Ut av disse rørene triller 14 tonn tabletter hver dag. Foto: NextPharma
Bjørn Lie er daglig leder i NextPharma.

Kilder:

Oslo Byleksikon: Nyegaaard & Co

Store norske leksikon: Collett-Marwell Hauge

Lokalhistoriewiki: Nycomed Pharma

Dagens Perspektiv: Lønnsom pilletrilling

Fri Fagbevegelse: Norge mangler medisiner – her står 260 ansatte klare til å produsere