LMIs innspill til de tre ekspertgruppene 

LMI har nå levert sine innspill til ekspertgruppene som skal utarbeide et nytt kunnskapsgrunnlag i forkant av prioriteringsmeldingen.

Publisert 15. november 2023
Seniorrådgiverne i LMI på markedstilgang, Katrine Bryne (til venstre) og Karoline Knutsen.

Regjeringen skal legge frem en ny prioriteringsmelding i løpet av 2024. For å sikre et godt kunnskapsgrunnlag i arbeidet med den nye meldingen, har helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol satt ned tre ekspertgrupper, om åpenhet, tilgang og analyseperspektiv i prioriteringer. 

LMI har nå levert inn skriftlig innspill til de tre ekspertgruppene, som ser på perspektiv, tilgang og åpenhet. Innspillene er basert på LMIs policydokument for arbeidet med prioriteringsmeldingen. Dedikerte arbeidsgrupper har, sammen med LMI-administrasjonen, utarbeidet de skriftlige innspillene og disse er igjen forankret i LMIs utvalg for tilgjengeliggjøring.  

LMI har også presentert muntlig til de tre ekspertgruppene, les sakene og se presentasjonene her: 

LMI har gitt innspill og presentert for ekspertgruppen i åpenhet 

LMI har gitt innspill og presentert for tilgangs-ekspertgruppen 

LMI presenterte for ekspertgruppen som skal vurdere perspektiv og prioriteringer 

Innspill til ekspertgruppen som skal vurdere perspektiv i prioriteringer  

Gruppen skal vurdere om dagens helsetjenesteperspektiv fortsatt bør legges til grunn for prioriteringer i helse- og omsorgstjenestene, eller om et bredt samfunnsperspektiv – eller elementer av dette – bør legges til grunn, i forkant av ny prioriteringsmelding som regjeringen skal legge frem i løpet av 2024. Ekspertgruppen ledes av Hans Olav Melberg, professor i helseøkonomi ved UiT. Se hele ekspertgruppens mandat på regjeringen.no

Oppsummert har LMI følgende forslag til tiltak: 

  • LMI mener det er viktig at prioriteringskriteriene for helsesektoren utformes slik at de svarer ut fremtidsutfordringene som flere ekspertgrupper og stortingsmeldinger har pekt på. 
  • LMI mener at det bør være konsistens både innad i sektoren og mellom ulike sektorer, av hva som inkluderes av nytte og ressursbruk ved beslutning om gjennomføring av tiltak. 
  • LMI mener at samfunnsperspektivet må belyses i vurderingene som gjøres om nye tiltak skal innføres i helsesektoren. Inklusjon av samfunnsperspektivet gir beslutningstakerne et mer helhetlig beslutningsgrunnlag. Det vil være opp til beslutningstakerne å vurdere om det skal hensyntas eller ikke i hvert enkelt tilfelle. 
  • LMI mener derfor at ekspertgruppen som skal utrede konsekvensene av endring i perspektiv også bør vurdere hvordan dette vil påvirke alternativkostnaden. 

Se LMIs innspill til perspektivekspertgruppen her. 

Innspill til ekspertgruppen som skal vurdere tilgang og prioriteringer  

Ekspertgruppen, som ser på tilgang, skal vurdere flere problemstillinger, blant annet hvordan den medisinske utviklingen, herunder persontilpasset medisin vil påvirke nasjonale prioriteringsbeslutninger på gruppenivå vs. individnivå, forholdet mellom utprøvende og etablert behandling, og om det er behov for unntaksordning når metode er besluttet ikke innført. Ekspertgruppen ledes av Jan Frich, lege og professor ved UiO og administrerende direktør ved Diakonhjemmet sykehus. 

Oppsummert har LMI følgende forslag til tiltak: 

  • Dagens negative vekting av usikkerhet i prioriteringsmeldingen bør fjernes. 
  • En ny prioriteringsmelding bør i større grad sette retning for hvilke prinsipper som skal legges til grunn for håndtering av usikkerhet i helseøkonomiske analyser, og disse bør harmoniseres med faglige prinsipper og generelle offentlige føringer for forvaltningen. 
  • Det bør i helseøkonomiske analyser beregnes forventningsrette estimater for kostnadseffektivitet, og de bør gjøres anslag på opsjonsverdien av å innhente mer informasjon i henhold til generelle økonomifaglige beregningsprinsipper gjeldende for andre samfunnssektorer. LMI mener det det ikke finnes sektorspesifikke grunner til å avvike fra disse. Bruk av forventningsrette estimater vil også være et bedre utgangspunkt for å etablere IKER for legemidler med stor datausikkerhet. 
  • Alternative prisavtaler må i større grad bli et anvendt verktøy for å kunne tilgjengeliggjøre ny behandling for pasienter i tilfeller hvor beslutningsusikkerheten er stor. 
  • LMI mener at overnevnte tiltak vil redusere behovet for unntak. Likevel vil det alltid være situasjoner hvor det er et behov for kliniker å gjøre individuelle unntak, selv om legemiddelet er besluttet ikke innført på gruppenivå for hele eller deler av indikasjonen.  
  • LMI mener derfor at det bør etableres unntaksordning for legemidler som er besluttet ikke innført for systemet Nye metoder på lik linje som det er for legemidler finansiert over Folketrygden for å harmonisere systemene og sikre likebehandling av pasienter uavhengig av hvilket system som legemiddelet finansieres over. 

Se LMIs innspill til tilgangsekspertgruppen her. 

Innspill til ekspertgruppen som skal vurdere åpenhet og prioriteringer 

Ekspertgruppen som skal vurdere Åpenhet og prioriteringer skal blant annet utrede disse problemstillingene: 

  • Problemstillinger knyttet til økt åpenhet om norske myndigheters betalingsvilje samt åpenhet om priser og prisdannelse, herunder oversikt over utviklingskostnader. Utredningen bør se hen til initiativer for internasjonalt samarbeid innen området, samt praksis og erfaringer fra andre land  
  • Om åpenhet og transparens i vurderings- og beslutningsprosesser i Systemet for Nye metoder og innen folketrygdområdet ytterligere kan styrkes innenfor gjeldende regelverk, også mht. effektiv kommunikasjon rundt beslutningene om prioritering   

Ekspertgruppen ledes av Ingrid Miljeteig, lege og professor ved UiB og leder i klinisk etikkomité, Helse Bergen HF.», står det på regjeringen sine nettsider

Oppsummert har LMI følgende forslag til tiltak: 

  • Sikre åpenhet og transparens i hele vurderings- og beslutningsprosessen. 
  • Tilrettelegging for bedre transparens og åpenhet i klinikermedvirkning. 
  • Tilrettelegge for økt transparens i håndtering av usikkerhet i beslutningsgrunnlaget. 
  • Tilrettelegge for økt transparens innenfor Folketrygden. 

Se LMIs innspill til åpenhetsekspertgruppen her. 

LMI arrangerer fagdager for å belyse relevant tematikk inn mot ekspertgruppenes arbeid  

I tillegg til å skrive innspill og presentere for ekspertgruppene, arrangerer vi fagdager for å engasjere og skape en bred debatt om problemstillinger som er relevante for prioriteringsdebatten.  

LMI arrangerte tidligere i høst Helseøkonomisk fagdag hvor vi adresserte problemstillingene om at samfunnsperspektiv skal legges til grunn i prioriteringsbeslutninger, konsekvensene av en for lav terskelverdi for et godt leveår og håndtering av usikkerhet. Dette var problemstillinger som i hovedsak var relatert ekspertgruppen som vurderer perspektiv og tilgang. LMI skal arrangere en ny fagdag (22. November på The Hub) om Klinikernes rolle ved innføring av nye behandlinger – hva bringer fremtiden? Her skal problemstillinger knyttet til unntaksordningen og åpenhet i beslutnings- og vurderingsprosessen i systemet for Nye metoder og Folketrygden belyses.  

Se fullt program og påmelding her.