– Tusenvis av våre forskere jobber på spreng

AstraZeneca gjør alt de kan i kampen mot koronaviruset: tester eksisterende legemidler som kan ha effekt, jobber med å ta frem monoklonale antistoffer, sørger for økt testkapasitet og donerer beskyttelsesutstyr.

Publisert 20. april 2020
DAGLIG LEDER: Elisabeth Ohlsson leder AstraZeneca i Norge – i disse dager fra hjemmekontoret.

Det britisk-svenske legemiddelselskapet bruker mer enn 150 millioner kroner på forskning og utvikling hver eneste dag, og utvikler først og fremst legemidler mot kreft, hjerte-, nyre- og karsykdom, diabetes, astma og kols. Selskapet har 70 000 ansatte, hvorav drøyt 7 000 jobber i Sverige. Elisabeth Ohlsson er daglig leder for 65 ansatte i Norge.

Stor produksjon i Sverige

– Alle ansatte som kan jobbe hjemmefra gjør det i den situasjonen vi nå befinner oss i. I Sverige har vi vår største produksjonsenhet og mange forskere, som i større utstrekning må være på jobb for å kunne utvikle og produsere medisiner. Vi har tre store, strategiske forskningssentre globalt; ett i Göteborg, ett i USA og ett i England. Vi har også 26 fabrikker rundt om i verden, og den største er i Södertälje i Sverige. Der har vi også vårt nordisk-baltiske hovedkontor. Totalt jobber 4 800 medarbeidere i Södertälje og der produseres nærmere 40% av alle våre medisiner til verdensmarkedet – hele 13 milliarder tabletter hvert år. Produksjonen går fortsatt som den skal, til tross for pandemien, forteller Ohlsson.

FORSKNINGSSENTER: I Mölndal utenfor Göteborg ligger et av Astra Zenecas forkningssentra, med 2400 ansatte. 2000 av disse er forskere.

I AstraZeneca i Göteborg jobber drøyt 2 000 forskere, og de som ikke kan jobbe hjemmefra fortsetter å arbeide på anlegget i tråd med de retningslinjer som finnes, blant annet om å holde minst to meters avstand til hverandre. Noen av forskerne i Göteborg er involvert i arbeidet med  monoklonale antistoffer, og arbeider tett virtuelt sammen med kolleger i USA og Storbritannia.

Monoklonale antistoffer og kreftmedisin

– AstraZenecas har utviklet teknologi på monoklonale antistoffer som i dag anvendes innenfor flere terapiområder. Våre forsknings- og utviklingsteam jobber med å identifisere monoklonale antistoffer som har kan ha anvendelse mot COVID-19, forteller Ohlsson.

AstraZeneca undersøker også om eksisterende legemidler kan brukes i behandlingen av pasienter med COVID-19. Selskapet starter en global klinisk studie med et kreftlegemiddel som skal undersøkes på svært syke COVID-19 pasienter.

– Som ved alle nye behandlinger er det viktig å gjøre kliniske studier for å forstå hva som er den beste behandlingen for pasientene. Nå gjør vi en klinisk studie som vi har fått i gang på rekordtid, og vi er naturligvis spente på resultatet, sier Ohlsson.

Bidrar med testkapasitet og beskyttelsesutstyr

Sammen med et annet stort legemiddelselskap, GSK, samt Universitetet i Cambridge, jobber AstraZeneca med å sette opp et nytt laboratorium i Cambridge i England for å bidra til en betydelig økning i testkapasiteten i landet. Testingen starter i disse dager, og innen begynnelsen av mai skal laboratoriet ha kapasitet til å gjøre 30 000 koronavirustester per dag.

AstraZeneca donerer dessuten ni millioner ansiktsmasker til helsepersonell rundt om i verden, i samarbeid med World Economic Forums COVID Action Platform og Verdens helseorganisasjon (WHO). Italia fikk de første sendingene av ansiktsmasker.

Selskapet har også bidratt med forsknings- og teknologikompetanse til WHO, og støttet Kina og kinesiske Røde Kors gjennom økonomiske donasjoner og donasjoner av medisiner til en verdi av over 10 millioner kroner.

AstraZeneca har et stort antall legemidler i pipeline. Dette i kombinasjonen med hvordan de lykkes med å ta nye produkter til markedet, ga dem en førsteplass på Idea Pharmas liste over de «mest oppfinnsomme» legemiddelselskapene. I denne kåringen fokuserer prisutdelerne på pipeline for å bedømme hvilke selskaper som har de mest spennende og meningsfulle substansene under utvikling, både med tanke på behov og nyvinning.

Tilbyr sitt helsepersonell

I AstraZeneca Norge har rundt halvparten av de ansatte helsefaglig bakgrunn. I likhet med de fleste andre legemiddelselskaper har de fått mulighet til å ta lønnet permisjon for å jobbe i det offentlige nå under pandemien.

– Også de ansatte uten helsefaglig bakgrunn har mulighet til å ta permisjon for å gjøre frivillig arbeid. Dette er noe vi ønsker å støtte, sier Elisabeth Ohlsson.

Se mer om hvordan en forsker i Astra Zeneca jobber

Les også:

Bidrar med både medisiner og testutstyr

Våre fabrikker er i full drift

Pfizer girer opp produksjonen

Universell kreftvaksine kan bli forsinket

Finner nye løsninger i en vanskelig tid

Legemiddelfabrikk frykter stengte grenser