Ingeborg Borgheim rykker sidelengs til Sveits

Flyttelasset er allerede kjørt fra Bærum til Zürich i Sveits, og over nyttår kommer Ingeborg Rossebø Borgheim etter. Da tar hun over en ny lederstilling i Takeda.

Publisert 22. desember 2020
Ingeborg Rossebø Borgheim flytter til Zürich på nyåret og gleder seg til å lære masse nytt i gangene på Takedas Europa-hovedkontor.

– Jeg ønsker å være fysisk tett på teamet mitt i Sveits. Nå har jeg jobbet virtuelt i mange år, så nå ønsker jeg å gå rundt i gangene og snakke med folk på hovedkontoret, og lære på den måten, forteller Borgheim.

Hun kunne jobbet fra Norge, men valgte selv å gjøre det på denne måten. Familien blir igjen hjemme.

– Selv om jeg er gift og har to barn, så er barna mine så store at de blir ikke med til Sveits. Men jeg håper de kommer og besøker meg. Mannen min Edvin kommer til å pendle litt, og så reiser jeg hjem kanskje en gang i måneden, og i ferier. Jeg har fått meg en koselig leilighet i Zürich og gleder meg til å få tingene mine ned dit, sier hun.

Lang fartstid i legemiddelindustrien

I Takeda har hun gått fra landssjef (2014) til sjef for Norden og Baltikum (2017) til stillingen hun nå går inn i; som leder for terapiområdet gastroenterologi i Europa og Canada. 

(Saken fortsetter under videobildet)

– Med den nye stillingen rykker jeg ikke opp; men sidelengs på organisasjonskartet. Det har jeg gjort fordi jeg ønsker å lære noe nytt. Jeg ønsker å ha en kommersiell lederstilling med ansvar for ett terapiområde; både det strategiske og taktiske, og samtidig lære alle landene i Europa og Canada å kjenne. Jeg ønsker å lære hvordan det er å jobbe på hovedkontoret og jobbe direkte i linja. Jeg kommer til å jobbe tett med den globale organisasjonen, inkludert forskning og utvikling rundt de produktene vi har i pipeline på mage- og tarmfeltet, sier hun.

Takeda har 55 000 ansatte, og to globale hovedkontor i Tokyo i Japan og Boston i USA. Det europeiske hovedkontoret ligger altså i Zürich i Sveits. Selskapet utvikler legemidler hovedsakelig innenfor mage og tarm (gastroenterologi), kreft, sjeldne sykdommer, nevrologi og immunologi/plasmaderiverte behandlinger (PDT).

Borgheim, som opprinnelig kommer fra Haugesund, har en doktorgrad innen biologi og hjerte- og karsykdommer, og har lang fartstid i legemiddelindustrien. Hun startet i Pfizer rett etter å ha fullført doktorgraden sin i 1998, og jobbet i ulike stillinger der – alt fra medisinsk rådgiver og ansvarlig for klinisk utprøving, til leder for forretningsutvikling for spesialistlegemidler.

Prøvde noe annet – følte seg ikke hjemme

– Etter elleve år i Pfizer gikk jeg ut av industrien, og jobbet som leder for Norges største bedriftshelsetjeneste, Stamina helse,  i 3,5 år. Jeg ønsket meg imidlertid  tilbake til legemiddelbransjen, hvor  følte meg faglig og kulturelt mer hjemme. I 2014 var jeg så heldig at jeg ble tilbudt jobben som daglig leder i Takeda Norge. For to år siden ble jeg bedt om å ta ansvar for Norden, etter at Takeda kjøpte opp Shire. og siden da har jeg vært ansvarlig for den nye nordiske organisasjonen, sier Borgheim.

Da hun ble leder for Norden og Baltikum i Takeda i 2017, ble hun den første kvinnelige norske leder med regionalt nordisk ansvar i farmasøytisk industri. Det syns hun er stas.

– Jeg syns for min egen del at det var en utrolig morsom og spennende rolle å få. Jeg syns det var på tide at vi fikk en norsk nordisk leder, vi har jo hatt mange nordiske ledere som har kommet fra Danmark eller Sverige. At det var en kvinnelig nordisk leder tenker jeg er et godt bevis på at legemiddelbransjen har vært ekstra flinke til å heie fram og støtte kvinnelige ledere, og gitt oss mulighet til å utvikle oss og ta på oss større ansvar. I norsk legemiddelbransje er det mange kvinnelige daglige ledere, og det syns jeg er en veldig positiv og naturlig utvikling, sier hun. 

Legemiddelindustrien heier på kvinnelige ledere

Hele 70 % av topplederne i legemiddelindustrien i Norge er kvinner, mens tilsvarende tall i næringslivet totalt er 16 %. Borgheim mener suksessoppskriften til legemiddelindustrien er veldig enkel: de heier frem kvinner.

– Jeg fikk første lederansvar i Pfizer allerede i 1999, etter å ha vært der i mindre enn et år. Jeg ble heia på, gitt tillit og har turt å ta ansvar fordi jeg har hatt ledere som har trodd på meg, støtta meg og gitt meg ledertrening. I Pfizer hadde vi KPI-er på hvor mange kvinnelige ledere vi skulle ha i selskapet, vi hadde egne mentorprogrammer og egne nettverk. Jeg husker jeg ble sendt på NHOs Female Future som jeg syntes var et utrolig spennende lederprogram. Jeg tror det har vært en aktiv strategi fra selskapenes side, pluss at mange kvinner som kommer inn i legemiddelbransjen har tung faglig bakgrunn, sier Borgheim.

Favorittvirkemiddel som leder: kommunikasjon

Men hvordan er man en god leder for 330 ansatte som er fordelt i mange land, med ulik kultur, ulik helsesektor og ulike beslutningssystemer?

– Min jobb er å lede ledere. Det er en spennende erfaring jeg har med meg fra tiden i Stamina helse, og det å få kommunisert ut et budskap gjennom to ledernivåer og helt ut til de som er ute og møter kundene hver dag, det er noe jeg har brukt mye tid på å lære å forstå. Jeg har ett virkemiddel som funker godt: Kommunikasjon. Jeg har mange åpne møter med hele organisasjonen der folk kan stille spørsmål via apper, med navn eller anonymt, så jeg snakke mye med hele organisasjonen og gjør meg tilgjengelig for spørsmål, både skriftlig og direkte. I tillegg har jeg medarbeidersamtale med de som rapporterer direkte til meg. Vi har faste 1-1-samtaler minimum en gang hver 14. dag, i tillegg til løpende dialog. Min jobb er å snakke med folk og sørge for at alle vet hvilken retning vi skal gå i, og bidra til at de ønsker å følge den retningen.

Den største overgangen som leder hadde Borgheim da hun gikk fra stillingen som daglig leder for 50 ansatte i Asker i Norge, til å få nordisk ansvar i 2017. Da ble hun samtidig en del av en svært kompetent ledergruppe – et tverrkulturelt lederteam, med ledere fra Kroatia, Hellas, Tyskland, Sverige, Finland, Danmark og Norge.

– Det var en veldig stor bredde rent kulturelt, noe som var god læring for meg. Og så var det selvfølgelig det å lære nye land å kjenne: betalere i 7 forskjellige land med ulike rammebetingelser. Det jeg lærte mest av var å sitte ved det europeiske ledergruppebordet og delta i de strategiske diskusjonene knytta til å drifte og lede Takeda i hele Europa. På første møte lytter du bare, men etter hvert føler man at man har mer å bidra med. Norske myndigheter er jo veldig flinke til å byttet til generika når det kommer på markedet, og de skryter av at de har de laveste legemiddelprisene i hele Europa. I Norden har vi kommet langt når det gjelder digitalisering og datainnhenting, så det er mye erfaring og læring jeg kan ta med som kan være nyttig i en europeisk sammenheng, sier Borgheim.

Ingen returbillett

Og er det noe hun brenner for – i tillegg til å lære noe nytt – så er det helsedata. Real World Data.

– Jeg tror det er nyttig å forstå hvordan legemidler virker i praksis, og hvilken verdi de faktisk bringer i den kliniske hverdagen. Dette er ekstremt viktig både for å forstå – etter at du er ferdig med klinisk utprøving av legemidler – hvordan de virker ute i klinisk praksis, men også for å være et fundament for nye betalingsmodeller. I tillegg gir helsedata forskrivere, pasientorganisasjoner og andre viktig informasjon om hvordan pasienter behandles i dag, samt hvor bra de har det – eller ikke har det. Slik får vi mer innsikt i hvordan pasientbehandlingen kan bedres.. Vi har et Digital Advisory Board i Takeda, som jeg var med å starte for to år siden. Dette kommer jeg til å drive videre med full styrke.

– Hva er tidsperspektivet ditt i forhold til jobben i Sveits?

– Det er et veldig godt spørsmål. Jeg har bare fått en enveisbillett, jeg har ingen retur. Normalt vil jeg tro at man lærer ganske mye på to-tre år, og så er det ganske naturlig å ta et neste skritt innen Takeda innen det. Jeg må se litt hvordan jeg trives med å pendle, samt hvordan det vil være for oss som familie å leve på denne måten. Verden utvikler seg , spesielt med alt vi har lært i covid-situasjonen, så det vil være fullt mulig å gjøre en god jobb fra Norge hvis jeg finner ut at det er det jeg vil.

Les også:

– Håper å ha covid-19-medisin klar i 2020

Takeda i helsedataprosjekt ved Karolinska

Ingeborg Rossebø Borgheim fra Haugesund er den første norske kvinnen som leder et nordisk legemiddelselskap