– Håper å ha Covid-19-medisin klar i 2020

Takeda er ett av flere legemiddelselskap som utvikler medisin mot COVID-19. Nå har de inngått et forskningssamarbeid med fem andre selskaper om å utvikle plasmabehandling.

Publisert 22. april 2020
ASKER: Takedas fabrikk og kontorer i Asker har 260 ansatte.

Takeda har hovedkontor i Japan, og har mer enn 75 års erfaring innen utvikling av såkalte plasma-avledede behandlinger (PDT), som har vist seg å være effektive ved alvorlige akutte luftveisinfeksjoner. Selskapet skal nå, sammen med flere andre selskaper som er ledende innen plasmaforskning, i gang med kliniske studier for å se om dette kan brukes i behandling og forebygging av COVID-19. Målet er å inkludere første pasient i juni i år.

– Behandlingen er fokusert på pasienter som har høy risiko for å få et alvorlig forløp av COVID-19. Prinsippet er ganske likt en annen medisin vi har for folk som har svekket immunforsvar på grunn av en sykdom eller behandling. Vi samler plasma i blod fra donorer som har gjennomgått en COVID-19 sykdom og blitt friske, og derfor har antistoffer mot koronaviruset i blodet sitt. Disse antistoffene blir deretter konsentrert, og gis som injeksjon til høyrisikopasienter slik at immunforsvaret deres får hjelp til å bekjempe viruset. Vi har dokumentasjon på at behandlingen er trygg, men vi må gjøre kliniske studier spesielt på COVID-19 for å dokumentere at den er trygg for pasienten og effektiv mot viruset. Vi jobber med Legemiddelverket og prøver å få til at studiene skal gå her i Norge også. Vi håper å ha et produkt klart enten i løpet av 2020 eller tidlig i 2021, sier Duarte Marchand, landssjef i Takeda.

Holder avstand i Asker

Globalt har Takeda 50 000 ansatte som jobber innen selskapets hovedfokusområder som er i kreft, sjeldne sykdommer, nevrologi og gastroenterologi, samt vaksiner og plasmabehandlinger. I Norge har selskapet ca. 260 ansatte i Asker – tidligere kjent som Nycomed.

– Det mest utfordrende i fabrikken nå er å holde to meters avstand til hverandre. Men det må vi klare for å sikre driften, sier fabrikksjef og administrerende direktør i, Bjørn Lie.

TO METER: De ansatte på fabrikken gjør jobben sin mens de samtidig holder forsvarlig avstand til hverandre.

Han forteller at Takeda var tidlig ute med å innføre strenge smitteverntiltak, hjemmekontor og 2-metersregel.

– Helt fra 9. mars har vi praktisert sosial avstand på to meter, så dette har vi øvd på lenge. I en av arbeidsoperasjonene jobber de ansatte tett, så der har vi redusert hastigheten til det halve for å kunne redusere bemanningsbehovet. Vi har også gjort et skille mellom skiftene, slik at de ikke overlapper hverandre. Det gir en del utfordringer, men de har vi klart å løse. På nåværende tidspunkt har vi ingen ansatte i karantene, men 40% har hjemmekontor. Selv med færre på jobb enn normalt klarer vi å opprettholde normal drift både i produksjon, lab og logistikk. Vi skulle hatt et team inne fra utlandet i påsken for å installere nytt utstyr i fabrikken, men det klarte våre egne folk å gjøre ved hjelp av videoveiledning fra teamet i utlandet, sier Lie.

FABRIKKSJEF: Bjørn Lie er fabrikksjef, men leder i hovedsak fabrikken fra hjemmekontoret nå under pandemien.

Prioriterer livsviktige medisiner

Ved fabrikken i Norge produseres kalsium- og vitamin D-tabletter, mens ved mange av de 35 andre fabrikkene rundt om i verden produseres mer livsnødvendige medisiner.

– Vår viktigste rolle i Takeda i Norge er nå å sørge for at livsviktige medisiner som produseres for det norske markedet ved de andre fabrikkene våre, får tilstrekkelig prioritet. Det gjelder spesielt leveranser fra fabrikkene i Østerrike, Polen, Danmark og Tyskland. Vi har en egen Supply Task Force som jobber kun med dette. Vi har også informert norske myndigheter om at vi ønsker å bidra der vi kan. Vi har en svært spesialisert produksjon som ikke bare kan rigges om til å produsere andre typer medisiner, men vi kan stille kompetanse og lokaler som for eksempel laboratorier til disposisjon om det skulle trenges, sier Bjørn Lie.

Takeda har også, i likhet med mange andre selskaper, gitt ansatte med helsefaglig bakgrunn mulighet til lønnet permisjon dersom de vil melde seg til tjeneste i den offentlige helsetjenesten under koronapandemien. Per i dag har en sykepleier og en farmasøyt benyttet seg av tilbudet. Også ansatte uten helsefaglig bakgrunn får muligheten til permisjon dersom de kan gjøre større nytte et annet sted.

Kan føre til mangelsituasjoner

Koronapandemien rammer på mange ulike vis, og viser tydelig hvorfor legemiddelmangel kan oppstå. Nylig hadde Takeda mangel på sin stoffskiftemedisin Liotyronin på grunn av pandemien.

– Vi ser en generell økning i etterspørselen etter medisiner nå, som gjør situasjonen mer utfordrende for oss. Mangelen på Liotyronin hadde to grunner: for det første økte etterspørselen til det dobbelte i mars, enten fordi pasientene er redde for å ikke får medisinen sin og kjøper ekstra mye, eller fordi grossistene gjør det samme. For det andre produseres Liotyronin i fabrikken vår i Polen, og med økt etterspørsel kombinert med mange ansatte som måtte være hjemme med barn og noen ansatte i karantene, ble produksjonen skadelidende. De ansatte ønsker imidlertid å levere, og jobber derfor nå doble skift for å ta igjen det tapte, sier Duarte Marchand.

I Italia har en Takeda-fabrikk blitt betydelig rammet av koronapandemien. Nesten 50 fabrikkarbeidere bor i en landsby nord i Italia som ble isolert som følge av viruset. Det ble jobbet hardt for å få disse arbeiderne ut og på jobb. Det viktigste for Takeda er å levere livsviktig medisin til pasientene som trenger det nå. Å bidra til at alle lands myndigheter kan bygge opp sine lagre, kommer i andre rekke.

– Vi må aldri sette de som trenger medisinen i fare. Derfor fokuserer vi på å sikre leveranse av det pasientene trenger akkurat nå, heller enn å prioritere myndigheter og grossister som skal bygge opp lagre. Dette er viktig, og vi gjør disse prioriteringene i tett dialog med Sykehusinnkjøp og Legemiddelverket. Dersom det kommer uvanlig etterspørsel etter en av våre medisiner, kontakter vi myndighetene for å få svar på om det skyldes økt etterspørsel fra pasienter eller oppbygging av lager. Vi produserer alt vi kan, men på nåværende tidspunkt har vi ikke kapasitet til å øke produksjonen. Folk skal vite at vi kjemper – både mot lockdown, stengte grenser og karantene – for å kunne levere medisinene våre til alle som trenger dem, sier Marchand.

Les også:
Markerte nytt navn

Fabrikkbesøk hos Takeda (LMI TV)

Donerer medisiner og bygger om fabrikker

Bidrar med både medisiner og testutstyr

Tusenvis av våre forskere jobber på spreng

Våre fabrikker er i full drift

Pfizer girer opp produksjonen

Universell kreftvaksine kan bli forsinket

Finner nye løsninger i en vanskelig tid

Legemiddelfabrikk frykter stengte grenser