Fant sin plass i industrien

Nevrokirurgi var ikke helt riktige hylle for André Bregård (41). Konsulentbransjen var et skritt i riktig retning. Da et familiemedlem døde med diabetes type 2, fant han en jobb som virkelig ga mening.

Publisert 30. august 2019
André Bregård, daglig leder i Novo Nordisk.

– Det var litt som å komme hjem, sier Bregård.

Ingen kan beskylde ham for å hoppe på det første og beste. Eller for å ligge på latsiden. Parallelt med medisinstudiet gikk han tekstforfatterstudiet ved Westerdals reklameskole. Han fullførte de to studieløpene ett år etter hverandre – i henholdsvis 2005 og 2004. Han og kona fikk sitt første barn. Så ventet turnustjeneste på Stord, et barn til, og tre år med hode- og nakkekirurgi ved Haukeland universitetssykehus.

– Jeg hadde veldig lyst til å jobbe med nevrokirurgi da jeg studerte, men opplevde at det ikke var helt 100 prosent match. Litt feil hylle, rett og slett. Så jeg bestemte meg for å slutte før jeg hadde noe annet å gå til. Det var en selvgranskende affære, sier Bregård.

Han hadde prøvd seg som pleieassistent og helsesekretær, kjørt ambulanse, jobbet på legevakten og med nevrokirurgi, øre-nese-hals, ortopedi og allmennmedisin. Det endte med at han prøvde seg på noe helt annet; han ble konsulent i McKinsey. Og fikk sitt tredje barn. Konsulentbransjen ble veien inn til legemiddelindustrien.

– Som konsulent fikk jeg oppleve å jobbe med mange store selskaper innen logistikk, olje og gass, dagligvarehandel og media. Det ledet meg også til Novo Nordisk, for en kollega jeg hadde skrøt veldig av det danske selskapet – særlig menneskene som jobbet der. I tillegg døde et familiemedlem med diabetes type 2, så det å få jobbe for et selskap som har spesialisert seg nettopp på diabetes fikk en dypere mening for meg, sier Bregård.

Han gikk rett til jobben som medisinsk direktør i 2013, og fant seg til rette fra dag én.

– Jeg har aldri glemt pasientene, selv om jeg har sluttet som praktiserende lege

Selskapet har 43 200 ansatte i 80 land og har vært markedsledende innenfor diabetes i mer enn 95 år. I tillegg jobber de med fedme-, bløderbehandling, veksthormonterapi og kvinnehelse. Jobben ved Norgeskontoret har likevel vært krevende i perioder, med få ansatte og lite ressurser. Men med årene har ting blitt bedre, og i april i 2017 ble de endelig reetablert som et selvstendig datterselskap av Novo Nordisk, og kunne ansette nye kolleger. Bregård rykket opp til stillingen som daglig leder, og er nå øverste sjef for 35 ansatte i Nydalen i Oslo.

– Det har vært utrolig gøy å se hvordan de nye som har kommet inn og de som har jobbet her i mange år, sammen er blitt et team med felles ønske om å gjøre en forskjell. I konsulentbransjen jobbet jeg for fantastiske selskaper, som alle skapte verdier for samfunnet. Men disse verdiene kom likevel til kort da jeg ble møtt med verdiene her i Novo Nordisk. Og da snakker jeg om alt fra den ledende medisinske innovasjonen til ambisjonen om å være ledende i møte med andre samfunnsutfordringer som bærekraftig produksjon. Det gjennomsyrer hele organisasjonen. I 2020 vil alle fabrikkene våre være drevet kun på fornybar energi og innen 2030 skal vi ha null utslipp fra all vår virksomhet.

André Bregårds arbeidsuke er variert. Han sitter på kontoret, og han er ute og møter folk. Han jobber nasjonalt og internasjonalt. Han holder foredrag på sykehusene og sitter i styret i LMI.

– Jeg er med der det trengs, mens teamet mitt holder fortet.

Novo Nordisk har kommet med fem nye diabeteslegemidler i Norge de siste to årene, samt bidratt med ny kunnskap om legemidler som har vært lenge på markedet. Resultatet er flere verktøy i helsepersonells verktøykasse. Mange legemiddelselskaper jobber med diabetes, og til sammen har det skjedd mye på dette området de siste årene.

– Den største endringen, som av mange fagfolk beskrives som et paradigmeskifte, er de store studiene som viser at noen av de nye diabetesmedisinene ikke bare senker blodsukkeret, men også viser effekt på de harde endepunktene, som kardiovaskulær død og slag. Det har vært utrolig spennende, sier Bregård.

Han har også tro på flere gjennombrudd i årene som kommer. Innen diabetes type 2 tror han på stadig mer kunnskap om behandling som beskytter mot hjerte- og karsykdom. Innen diabetes type 1 kan stamcelle basert behandling bli revolusjonerende. Innen hemofili, som også er et av Novo Nordisk sine satsingsområder, kan genterapi være det neste store.

Hva er de største utfordringene i jobben din?

– Det er å sørge for at vi bidrar til å sikre riktig behandling til riktig pasient, og kommer med ny kunnskap og nye behandlingsmetoder som kan gjøre en signifikant forskjell for norske pasienter. Og så må vi hele tiden balansere det å drive forretning med å levere verdi til samfunnet og enkeltpasientene. Der er det en fantastisk spennende kompleksitet.

Og hva er det mest givende?

– Det er å få de gode historiene tilbake. Fra helsepersonell, pasienter og pårørende. For jeg har aldri glemt pasientene, selv om jeg har sluttet som praktiserende lege.

Les om flere leger i industrien:

Fra stolt sykehuslege til like stolt industrilege

Psykiatri, legemiddelindustri og myter

Anestesilege med mange år i lufta

Ønsker fokus på verdisetting av fremskritt