Curida femdobler produksjonen

Det oppsto både jubel og gledestårer da Curida sikret seg kontrakter til en verdi av 800 millioner i høst. Det betyr en femdobling av produksjonen og 30-50 flere ansatte.

Publisert 29. oktober 2019

– Det kom en del gledestårer rundt her på huset da kontraktene ble inngått. Enkeltpersoner her har hatt tunge løft frem til nå, så det er gledelig å se at det kommer flere til, sier daglig leder Leif Rune Skymoen. – Det enorme eierskapet de har til arbeidsplassen sin er til å ta og føle på. Mange har vært med her siden starten, og dette betyr mye for dem. Jeg bli glad og stolt på deres vegne når vi kan innkassere slike seiere, sier han.

En vekst for norsk helseindustri

LMI tok turen til Elverum for å møte både Skymoen og salgssjef Christian Brevik, og høre mer om oppturen de er midt oppe i.

– Vi har signert tre store og langsiktige avtaler med internasjonale legemiddelselskaper, og totalverdien for disse avtalene er på rundt 800 millioner kroner. Disse kommer i tillegg til de vi hadde fra før, så dette innebærer en betydelig vekst for oss. Det betyr en femdobling av produksjonen, og det betyr at vi fortsetter å skape arbeidsplasser i Elverum og i norsk helseindustri. I mai i år rundet vi 100 ansatte, og vi vil trenge vi ytterligere 30-50 ansatte på sikt, både spesialiststillinger, lab og produksjon, sier Skymoen.

De fleste ansatte trengs på fabrikken på Elverum. Curida eier også Ås produksjonslab as, der 10 ansatte jobber. Curida har spesialisert seg på å produsere flytende legemidler, og de nye kontraktene gjelder slik produksjon.

– I de nye kontraktene er det også utviklingsoppdrag, der vi utvikler nye varianter av flytende legemidler på oppdrag fra kundene, for så å produsere det. Vi kan være interessert i å gå inn i andre teknologier også, på sikt – som tablettproduksjon. Vi har mulighet til å utvide, sier Skymoen.

De nye kundene ønsker av ulike årsaker ikke å navngis, men det er snakk om tre internasjonale selskaper. Fra før er det kjent at både amerikanske AbbVie, svenske Trimb Healthcare (nå Karo Pharma) og norske PCI Biotech får noen av sine legemidler produsert av Curida.

Et tålmodig og bereist salgsteam

Det er to år siden Curida ansatte et salgsteam under ledelse av Christian Brevik. Han forteller at de reiser Europa rundt for å møte potensielle kunder, og at de må være utstyrt med en god dose tålmodighet.

Daglig leder Leif Rune Skymoen (t.v) og salgssjef Christian Brevik.

– Markedet vårt er globalt, med hovedfokus på Europa. Vi identifiserer ulike kunder og oppsøker dem – eller de oppsøker oss. Så har vi innledende samtaler før vi eventuelt blir invitert inn i anbuds- og forhandlingsprosesser. Det tar lang tid – fra noen måneder til kanskje et år – og det er litt uvant for en utålmodig nordmann, sier Brevik.

Han sier kundene først og fremst ser etter kvalitet, og fabrikken har stadig besøk både fra norske og europeiske legemiddelmyndigheter, eksisterende kunder og potensielle kunder.

– Alle kundene har vært her på besøk – på såkalt audit – før de inngikk kontrakt med oss. De gir oss tross alt ansvaret for å produsere det de lever av. I tillegg til kvaliteten på det vi gjør, ser de etter et fornuftig prisnivå. Dessuten har Norge rykte på seg for å være rent og miljøvennlig, og det er en fordel for oss, sier Brevik.

Et industrieventyr

Statsminister Erna Solberg er blant dem som er begeistret for det som har skjedd på Elverum – helt siden de ansatte selv tok over arbeidsplassen sin da japanske Takeda bestemte seg for å legge ned driften. 10 000 dugnadstimer og mye sparepenger gikk med, og da statsminsteren åpnet Curida 1. juli 2015 ble de ansatte hyllet, og ordet «industrieventyr» ble brukt. Med avtalene som nå er boks, mener Skymoen at betegnelsen er fortjent.

– Det har skjedd mye siden 2015, og vi har blant annet fått sterke norske investorer på laget; statlige Investinor, Klaveness Marine, Stokke Industri og Stein Erik Hagens investeringsselskap Canica. Det er vi glade for, både på vegne av Curida og norsk helseindustri. Samtidig er det de ansatte, de som startet det hele, som fortsatt er de største aksjonærene. De ansattes selskap eier nærmere en fjerdedel av Curida. Det er viktig med sterke eiere, og nå har vi også vist at vi er konkurransedyktige internasjonalt, så jeg vil si at vi er i ferd med å realisere det som må kalles et industrieventyr. Det føler i alle fall vi som får lov til å være med på dette, sier Skymoen.

Men eventyret er ikke ute, og ingen hviler på sine laurbær. Christian Brevik og kollegene fortsetter jakten på nye kunder. 

– Vi hviler ikke, vi blir aldri ferdig. Vi har en fabrikk å fylle og en næring å bygge. Dette er et internasjonalt marked i vekst, der produksjon og utvikling i stadig større grad blir satt ut til spesialister, så her ligger det muligheter langt større enn det vi har tatt del i så langt. Produksjon er hovedvirksomheten, men på grunn av etterspørselen er også utvikling av legemidler en tjeneste vi ønsker å satse mer på, sier Brevik.

Les også:

De viktige produksjonsbedriftene

Næringskomiteen besøkte Curida

Ettåring i vekst

Siv Jensen besøkte Curida

Høie besøkte Curida

En festdag på Elverum