Ugelstadkulene er blitt eget frimerke

Den norske professoren John Ugelstad, og de unike ugelstadkulene som blant annet brukes i immunterapi, er blitt beæret med et eget frimerke.

Publisert 1. oktober 2021
Foto: Posten Norge

Posten gir årlig ut rundt 25 nye frimerker. I morgen, den 2. oktober, kommer Posten med tre nye frimerker til samling, innen temaene forskning, innovasjon og teknologi. Ett av disse prydes av professor John Ugelstad og ugelstadkulene, også kalt dynalkulene.

Redder barn med leukemi

Ugelstadkulene, eller Dynabeads, som de også kalles, er en norsk revolusjon i verdensklasse. Det er selskapet Thermofisher på Lillestrøm som produserer kulene. Kulene benyttes til svært mye, men bidrar blant annet til å redde barn med leukemi.

Dynabeadsene har vært med i 50 000 vitenskapelige artikler innen kreft, infeksjonssykdommer og autoimmune sykdommer, og 80 % av Nobelprisvinnerne i medisin de siste 10 årene har brukt Dynabeads i sitt arbeid.

De brukes i forskning og diagnostikk over hele verden, og er blant annet helt avgjørende i CAR-T-behandlingen som ble lansert av Novartis i 2017. Det er denne behandlingen som har reddet livet til Emily Whitehead fra USA. Hun fikk diagnosen akutt lymfoblastisk leukemi (ALL) da hun var fire år gammel, og var den første pasienten i verden som fikk denne behandlingen.

– Jeg vil takke hele ThermoFisher-teamet for å ha bidratt til å redde livet til datteren vår, sa Tom Whitehead, pappaen til Emily, da han og familien var på besøk i Norge i 2019.

Sivilingeniør fra Trondheim

Det var altså den norske sivilingeniøren John Ugelstad ved Sintef i Trondheim som fant opp kulene, og som også fant ut at de kan brukes innen diagnostikk. Posten skriver følgende i sin omtale av de nye frimerkene:

Banebrytande kuler for medisin og teknologi
John Ugelstad (1921–1997) var professor i kjemi ved NTH (i dag NTNU), og den vitskaplege innsatsen hans gjorde han kjend i vitskaplege kretsar verda over. Han var den første som klarte å lage mikroskopiske kuler med identisk storleik. Desse kulene harvore svært viktige i medisinsk diagnostikk og behandling. Kulene er vanlegvis ca. 0,001–0,1 mm i diameter. Dei kan modifiserast og gjerast superparamagnetiske, dei blir nytta i ulike former for kreftbehandling, og dei er viktige i arbeidet med AIDS, bakteriologi og DNA-teknologi. Allereie i 1983 kunne ein ta kulene i bruk på beinmergskreft. Metoden går ut på at ein tek ut noko av beinmergen til den sjuke pasienten og tilset dei magnetiske kulene, som trekkjer til seg kreftcellene. Deretter blir den friske beinmergen ført tilbake til pasienten. 

Les også

– Har en kule å takke

Redder barn med leukemi

Fortalte historien om Emily-medisinen

ThermoFisher vant Norwegian Tech Awards

Innovasjonsprisen til ThermoFisher

Dynal feirer 30 år i Norge

Liv reddes når krefter forenes

– Kula vår blir bare viktigere og viktigere