Arendalsuka 2022 oppsummert

LMI og LMIs medlemsselskaper var involvert i hele 30 møter under Arendalsuka i år, enten som hovedarrangør, medarrangør eller aktiv deltaker.

Publisert 22. august 2022

I alt fra regn og tropevarme til blå himmel og strålende sol, gikk årets Arendalsuka av stabelen, og nok en gang var vår bransje godt synlig med svært mange møter. Under kan du se en oversikt over alle møtene.

Totalt under Arendalsuka 2022 foregikk det 1768 møter, fordelt over fem dager. Da sier det seg selv at man også går glipp av noe man gjerne skulle fått med seg. Men heldigvis er mange av arrangementene også digitale, så kanskje kan du ta igjen noe av det tapte fra sofakroken? Her er oversikten over de 750 møtene som ble streamet i år.

Mandag

Hva bør vi lære av våre naboland for å sikre norske pasienter raskere tilgang til nye behandlinger?

Få ned tidsbruken, økt kliniker- og brukermedvirkning og kontinuerlig arbeid for å forbedre systemet for Nye metoder

Dette var blant svarene fra møtedeltakerne på hva vi kan lære av våre naboland for å sikre pasienter raskere tilgang på nye behandlinger under mandagens møte under Arendalsuka. Møtet var i regi av LMI, Abbvie, Kreftforeningen og FFO.

Les mer på LMI.no: Få ned tidsbruken, økt kliniker- og brukermedvirkning og kontinuerlig arbeid for å forbedre systemet for Nye metoder

Helseindustri og globale markeder – en dialog om arbeidsplasser og eksportinntekter

– Norge er som skapt for helsenæring

Det sa NHO-sjef Ole Erik Almlid da mulighetene for å bygge en sterkere norsk helsenæring ble diskutert på NHO-huset, Mør, under Arendalsukas første dag. Møtet var i regi av LMI, NHO, LO, NHO Geneo og Industri Energi.

Les mer på lmi.no: – Norge er som skapt for helsenæring

Tirsdag

Voksenvaksinasjonsprogram: Alle vil ha det – når skal vi få det?

– Vi starter arbeidet med voksenvaksinasjonsprogram nå i høst, og vår ambisjon er å levere et forslag til Stortinget i løpet av sesjonen, sier statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap). Møtet var i regi av LMI og LMIs vaksineutvalg.

Les mer på lmi.no: – Vi er ivrige på å få landet et voksenvaksinasjonsprogram

Hjerte for diabetespasienten

– Næringen bør ha en større rolle

Seniorrådgiver i LMI, Hege Edvardsen, fremhevet hvordan industrien er en ressurs som burde brukes mer i behandling og oppfølging av diabetespasienter under et møte i regi av Böehringer Ingelheim i Arendal.

Les mer på lmi.no: – Næringen bør ha en større rolle

Gi gass, pasienten har hastverk!

Persontilpasset trening er gratis «kreftmedisin». Trening gjør at kreftpasientene tåler behandlingen bedre, får bedre behandlingsresultater, færre bivirkninger og kommer raskere i form etterpå. Mange kreftpasienter får tilbud om persontilpasset trening. Men ikke alle. Møtet var i regi av Aktiv mot kreft, AbbVie og GSK.

Nasjonal handlingsplan for kliniske studier – hvordan ligger vi an?

Seniorrådgiver i LMI, Hege Edvardsen, deltok i samtale om hvordan vi ligger an i forhold til myndighetenes mål om en dobling av antall kliniske studier innen 2025, og at 5% av alle pasienter som behandles i spesialisthelsetjenesten skal få delta i dette. Møtet var i regi av Inven2 og Radforsk.

Vondt i hue koster mye

Rundt 900 000 nordmenn lider av migrene og sykdommen rammer kvinner 2-3 ganger oftere enn menn. Migrene er en vanlig årsak til nedsatt funksjonsnivå, inkludert uførhet og er skyld i rundt to millioner fraværsdager fra jobb og skole i Norge – hvert eneste år. Men må det være sånn? Hodepine Norge og Abbvie spilte inn live podcast.

Den involverte pasient – Nordens mulighet for bærekraftig helsetjeneste til 2030

Involvering av pasienten – for en bærekraftig helsetjeneste på tvers av Norden

Under møtet «Den involverte pasient – Nordens mulighet for bærekraftig helsetjeneste til 2030» ble det diskutert hvordan vi kan gå fra tradisjonelle helsetjenester til forebyggende helse ved involvering av pasienten. Møtet var i regi av Nordic Innovation, og seniorrådgiver i LMI, Monica Larsen deltok i samtale.

Les mer på LMI.no: Involvering av pasienten – for en bærekraftig helsetjeneste på tvers av Norden

Sjeldne diagnoser krever sjeldne løsninger – ny kunnskap bør gi nye prioriteringer

Strategien for sjeldne diagnoser ble lagt fram i august 2021. Den var etterlengtet, men viste også at det fortsatt er et betydelig behov for mer kunnskap på feltet.

Koalisjonen for sjeldne sykdommer inviterte på denne bakgrunn til lanseringen av en helt ny rapport – Kartlegging av samfunnskostnader knyttet til sjeldne sykdommer i Norge.

Onsdag

Hvorfor krever Norge, et av verdens rikeste land, de laveste legemiddelprisene i Europa?

Norge står overfor et paradigme skifte med nye banebrytende medisiner, mange av disse for sjeldne sykdommer. For at disse banebrytende medisinene skal komme pasientene til gode, må det legges til rette for et dynamisk og fleksibelt system som kontinuerlig tilpasser seg den medisinske utviklingen. Møtet var i regi av Takeda.

Sosial ulikhet i helse: På tide å tenke nytt om de ikke-smittsomme sykdommene?

Norge står foran store folkehelseutfordringer knyttet til en aldrende og voksende befolkning. For å møte folkehelseutfordringene krever det helhetlig systemtenkning, spesielt innen ikke-smittsomme sykdommer, slik som diabetes, fedme og hjerte- og karsykdommer, samt økt vektlegging av forebyggende tiltak. Møtet var i regi av Novo Nordisk og Novartis.

Arbeid, helse og kreft: Nye behandlingsmetoder gir nye muligheter, er vi klare?

Store fremskritt innen behandlingen av kreft gjør at flere av de som får kreft lever lengre og med en betydelig høyere livskvalitet. Dette gjør at stadig flere med kreft både kan og ønsker å være i arbeid under og etter behandling av kreftsykdom. Samtidig melder Kreftforeningen at dagens regelverk gjør at mange faller ut av arbeidslivet, og sliter med å komme tilbake i jobb. Møtet ble arrangert av BMS, Kreftforeningen og Oslo Economics.

Er norsk helsetjeneste organisert for, eller bort fra innovasjon?

Regjeringen vil ha en offentlig helse- og omsorgstjeneste i verdensklasse. En stadig økende eldre befolkning gir utfordringer. På et møte i regi av Abbvie ble det diskutert om det er mulig å skape et helsevesen i verdensklasse uten å dra nytte av innovasjonskraften i helsenæringen?

Hvordan kan verdens beste helsevesen bli verdens beste til å ta i bruk innovasjon?

Nei til samfunnsøkonomiske beregninger, nei til å ta legemidler tidlig i bruk til færre pasienter, og ja til nye føringer for Nye Metoder når det gjelder dokumentasjon, var enkelt oppsummert essensen i statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Karl Kristian Bekengs innlegg og oppsummering på Arendalsuka, da han ble intervjuet i Radforskpodden. Møtet ble arrangert av RADFORSK Investeringsstiftelse, LMI, Janssen, Novartis og Norway Health Tech.

Les mer på lmi.no: Hvordan kan verdens beste helsevesen bli verdens beste til å ta i bruk innovasjon?

Arbeid, helse og kreft: nye behandlingsmetoder gir nye muligheter, er vi klare?

Store fremskritt innen behandlingen av kreft gjør at flere av de som får kreft lever lengre og med en betydelig høyere livskvalitet. Dette gjør at stadig flere med kreft både kan og ønsker å være i arbeid under og etter behandling av kreftsykdom. Samtidig melder Kreftforeningen at dagens regelverk gjør at mange faller ut av arbeidslivet, og sliter med å komme tilbake i jobb. Møtet ble arrangert av Bristol Myers Squibb, Kreftforeningen, Oslo Economics.

Alternative betalingsmodeller på legemidler – hva skal til for å lykkes?

I dette arrangementet samlet Pfizer politikere, representanter fra systemet for nye metoder, pasientorganisasjoner, klinikere og industrien for å diskutere erfaringer så langt rundt bruk av alternative betalingsmodeller.

Bartekampen 2022 og Tidlig oppdagelse redder menn med prostatakreft

Viktigheten av å oppdage prostatakreft tidlig

Bayer, Janssen og Prostatakreftforeningen satt fokus på tidlig oppdagelse av Norges vanligste kreftsykdom under Arendalsuka onsdag. Møtet var i regi av Prostatakreftforeningen, Bayer, Janssen.

Les mer på LMI.no: Viktigheten av å oppdage prostatakreft tidlig

LMI i debatt om blåreseptanbud og migrenebehandlinger

Hege Edvardsen og styreleder Veronika Barrabés diskuterte utfordringene med den kontroversielle piloten om anbud på blåresept og planlagte innstramminger rundt migrenemedisiner. Det var Dagens Medisin som arrangerte møtet, med tittelen Blåreseptordningen- ett år etter.

Les mer på lmi.no: LMI i debatt om blåreseptanbud og migrenebehandlinger

Torsdag

Hvordan kan vi få hver dag til å telle for kreftpasienter som venter på behandlingene de trenger for å leve?

Jurist Geir Lippestad mener det er flere forhold i norsk kreftbehandling som er rettslig problematisk og som burde prøves juridisk. Det fortalte han fra scenen under møtet Hvordan kan vi få hver dag til å telle for kreftpasienter som venter på behandlingene de trenger for å leve? – i møteserien Fremtidens kreftbehandling i regi av Oslo Cancer Cluster, Kreftforeningen, LMI, Janssen Norge, MSD Norge, AstraZeneca Norge.

Les mer på lmi.no: Juridisk problematisk at kreftpasienter behandles som en gruppe

– Hvordan skal Norge fremme mer innovasjon fra bioteknologiforskning?

– Industrien må med for å realisere verdiskaping

Monica Larsen i LMI diskuterte hvordan Norge kan fremme og få mer ut av innovasjonen fra bioteknologiforskning i Arendal. Møtet ble arrangert av Senter for digitalt liv Norge.

Les mer på lmi.no: – Industrien må med for å realisere verdiskaping

Hvordan kan innovasjon, teknologi og nye behandlinger bidra til et fremtidsrettet helsevesen?

Historien viser at løsninger ikke alltid er enkle å forestille seg før oppdagelser og teknologiske gjennombrudd plutselig viser ny vei. Det samme gjelder for helsetjenesten vår. Fortidens system er ikke alltid bygget for framtidens løsninger. Sanofi inviterte til dette møtet, der blant annet høydepunkter fra LMIs fremtidsstudie, gjennomført av InFuture, ble presentert.

Hva har vi lært av pandemien?

Våren 2020 ble vi satt på en prøve som de færreste av oss var forberedt på. Covid-19 medførte virusfrykt, sykdom, nedstenging og sosiale begrensninger som var vanskelig å forestille seg før pandemien. To år senere er fortsatt pandemien ikke helt over, men vi ønsker nå å stille spørsmålet: Hva har vi lært av pandemien? Hva gjorde vi riktig, hva gikk galt, og hva vil vi gjøre neste gang dersom vi blir stilt overfor en liknende krise? Møtet var i regi av Pfizer.

Lungekreft – kreftformen med høyest dødelighet i Norge. Hvordan finne pasientene i tide?

Risikofaktorene for lungekreft er velkjente, og mange av disse kan reduseres gjennom forebygging. Medisinske fremskritt gir håp om økt overlevelse. Men det er store sosiale helseforskjeller, både i forekomst og i dødelighet av lungekreft. AstraZeneca, Roche, Bristol Meyers Squibb, Novartis arrangerte møtet.

Fedme og overvekt – den største utfordringen for folkehelsen

Fedme og overvekt – hvordan møter vi disse utfordringene i den nye folkehelsemeldingen?

Torsdagen under Arendalsuka arrangerte LMI, Novo Nordisk og Pfizer møtet «Fedme og overvekt – den største utfordringen for folkehelsen». Møtet var i regi av LMI, Novo Nordisk, Pfizer.

Les mer på LMI.no: Fedme og overvekt – hvordan møter vi disse utfordringene i den nye folkehelsemeldingen?

Norge – et hjem for helsenæringen

Styreleder i LMI, Veronika Barrabés, ledet møtet der næringsliv, klynger, akademia og politikere diskuterte hvordan helsenæringen kan vokse i Norge. Møtet var i regi av LMI, Oslo Science City, Veksthuset for livsvitenskap, UiO, og Innovasjon Norge.

Les mer på lmi.no: Norge – et hjem for helsenæringen